mutlu ölüm | albert camus


“Öyle bir gün geliyor ki, insan olması gerektiği yerde olmak istiyor. Ama kimi kez yaşamak için, intihar etmekten daha çok cesaret gerekiyor.”
Söz konusu Albert Camus olunca her cümlesi ayrı ayrı düşünülüp saatlerce üzerinde kafa yorulacak kitaplar ortaya çıkıyor. Bir defa okumak yetmeyip aynı zamanda kitaplığın en güzel bölümünde yer alan oluyor.
Mutlu Ölüm yazarın Yabancı’sından önce bitirdiği söylenen bir romanı lakin yayımlanması için yazarın ölmesi beklenilmiş. Buradan da kolaylıkla çıkarılabilir ki Camus ölümle öyle cilveleşiyor, onu öyle betimliyor ki, romanındaki karakterin yerine hemen kendimizi koyuyoruz.
Mutlu ölüm, Yabancı’da olduğu gibi yine varoluşçuluk üzerine dayalı ve bu düşünceleri karakterin ağzından aktaran, sürükleyici ve etkileyici bir roman.
İlk bölüm ahlaki bir soruna parmak basmakla başlıyor. Para için sakat birini öldüren Mersault’a göre mutluluk için para gereklidir. İnsan mutlu olmak için yaşamını sürdür ona göre ve mutluluk parayla satın alınabilir. Parası olan insan para kazanmak için zamanını harcamaz, zamanını mutlu olmaya ayırır. Dolaylı da olsa para mutluluk için gereklidir.
Üstelik ölmek isteyen bir sakata onu öldürerek yardım etmiş, onun mutlu olmasını sağlamış olur ve bir nevi kendi mutluluğunu satın alır.


Parayı aldıktan sonra çıktığı yolculukta düşünceleri ve yaptığı tren yoklamalarında anlar ki asıl mutluluk geri dönüşlerdedir.
Yazarın gerçek hayatından izler taşıyan, onun kişiliğini anlamak için bile okunması gereken ve yazarın aşk hayatı hakkında en çok bilgiye sahip olabileceğimiz kitap olma özelliği de taşıyan Mutlu Ölüm en başta Suç ve Ceza’yı akla getirse de ondan çok farklıdır.
Mersault çıktığı yolculuktan sonra Cezayir’e yerleşince hastalığın pençesine yakalanır. Mutluluk için adam öldüren kişi mutlu ölümün anlamını keşfeder yavaş yavaş. Ona göre mutlu ölüm, ardında seni sevenlerin olması demek değildir. Zamanı elinde tutma becerisi olan bir insanın hayata sıkı sıkı tutunup kendi yaşamını bir üst basamağa çıkarabilmesidir. Böylelikle ölüm korkusu yenilecektir.
Ramis Dara çevirisiyle dilimize kazandırılan Mutlu Ölüm, Can Yayınları tarafından satışa sunulmuş ve 149 sayfa uzunluğunda.
1957 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış Albert Camus’nün diğer eserleri gibi edebi değeri tartışılmayacak bir kitabı.
İyi okumalar.

Kitabın idefix sayfası için tıklayın.
paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder