dead set (tv 2008)



Oyuncular: Jamie Winstone, Andy Nyman, Riz Ahmed
Tür: Korku | Komedi | Dram
Yıl: 2008
Süre: 141 dakika
Ülke: Birleşik Krallık
Dil: İngilizce
Ödül: 4 adaylık
IMDb puanı: 8/10


Big brother (bizdeki biri bizi gözetliyor) programının eleme gecesiyle başlayan beş bölümlük zombi, İngiliz mini-dizisi, türündeki diğer film/dizilere göre bayağı farklı.
Klasik bizdeki bbg evindeki kişiler gibi tavırları olan hatta bizimkilerden daha bir zeka seviyesi düşük olduğu rahatlıkla görülen insanlarla dolu ev ve programın arkasındaki diğer insanların birkaç gününü anlatan bir mini-dizi.
İlk bölüm 40 dakikalık ve en uzunu, diğer bölümler 20şer dakikadan oluşuyor. İlk bölümde, eleme gecesinde dışarıda olanlardan bir haber kişiler kendilerini olağandan daha aşırı bir şekilde yarışma heyecanına kaptırmış, salya sümük ağlayanlar, havalarda küfürlerin uçmasına sebebiyet veren bir yapımcı, oradan oraya kahve getirip götüren bir ayakaltı çalışanı vs. kişilerle ilerliyor. Dışarıda nerden çıktığı belli olmayan/açıklanmayan bir zombi salgını söz konusu.
Dizinin en akıllısı olarak görülen ayak işlerini yapan hanım kızımız. Sevgilisiyle hafif bir sürtüşme yaşamış öncesinde ve olay zombi saldırısıyla iyice sarpa sarıyor. Bir şekilde programın yapıldığı sahaya da gelen zombiler kasabanın her yerini kuşattıkları gibi burada da can almaya başlıyor. Tabii ev içerisindeki yarışmacılar olan bitenden bir haberken set tamamıyla dağılmış konuma geliyor, başrol oyuncumuzun sevgilisi büyük bir zombi yığınını balta ile yarıp geçmek zorunda kalıyor.

Zombilerin dışarıda neler estirdiğini içeri girip diğerlerine anlatmaya çalışan ve bir an olsun rahat nefes alacağını düşünen karakterimiz içeridekilerin zekâ seviyesinin o an daha da farkına varıyor. Söylenenlere inanmayan ve giderek olayı dalga konumuna taşıyan vatandaşlar kapıyı açınca olan oluyor ve gerçek gün yüzüne çıkıyor.
Böylelikle başlayan mini-dizi büyük bir heyecanla sürüp gidiyor.
İngilizlerin olaylara gerçekçi bakış açısı bu dizide de kolaylıkla görülüyor. Gerçekçilikten kastım tabii ki zombiler konusunda değil fakat mesela zor bir durum karşısında zombilerden kaçan bir karakter dünün ve bir odaya tıkılı kasın, korktuğu için de beş gün oradan çıkamasın. Hiçbir zaman genel insani ihtiyaçlarının olduğunu göremeyiz, belki acıkmıştır onu gösterirler diğer yapımlarda. Ama bu mini-dizide bu olaya öyle bir gönderme var ki sormayın.
Başarılı bulduğum ve arka arka izlenince iyi bir (en azından bu türü sevenler bana katılacaktır) film tadı aldığım bir yapım. Bir de bu zombiler hızlılar!

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder