animals | pink floyd

İngiliz progressive rock grubu Pink Floyd’un 1977 yılı çıkışlı, onuncu stüdyo albümü olan Animals, konusunu George Orwell’ın politik fablı olan Hayvan Çiftliği’nden alıyor.



Hayvan Çiftliği devletin işleyiş biçimine bolca gönderme yapan kült bir roman. Fakat roman asıl olarak stalinizme yoğunlaşırken albüm romandan biraz farklı olarak kapitalizmin üzerinde durur. Aynı romanda olduğu gibi albümde de hayvanlar toplumdaki sınıfları ifade eder. Domuzlar yöneticiler, köpekler kanun adamları, koyunlar ise halktır.
Pigs on the Wing 1,
Dogs,
Pigs (Three Different Ones),
Sheep ve
Pigs on the Wing 2 olmak üzere beş şarkıdan oluşan albümün anlattığı hikâye kadar kapak tasarımı da ilginçtir.
Önce kapak resmi olarak küçük bir çocuğun anne ve babasının yatak odasına girdiğinde onları sevişirken görmesini konu alan bir fotoğraf düşünülmüş. “Hayvanlar gibi çiftleşiyorlar!”
Daha sonra Battersea Güç Santrali’ne büyük bir domuz bağlanması fikri ortaya konulmuş. Waters kapakta herhangi bir fotomontaj olmaması konusunda diretince balon şirketine kocaman domuz şeklinde balon yapılması talimatı verilip çalışmalara girişilmiş. Helyum gazıyla doldurulan balon güç santralindeki iki direğin arasına asıldıktan sonra çekimlere başlanacakmış. Her ihtimale karşı balon iplerden kurtulur da uçup gider diye yanlarına bir de nişancı alan ekip ilk gün hava koşullarının pek elverişli olmamasından dolayı çekimi bir gün ertelemiş. Diğer gün nişancıyı tekrardan kiralamak istemeyen ekip direklerin arasında bağladıkları kocaman balonun gözleri önünde iplerinden kurtulduğunu görmüş. Daha sonrasında bir çiftlikte bulunduğu rivayet edilen balon için çiftliğin sahibi “ineklerimi korkuttu.” demiştir. Doğal olarak albüm kapağına fotomontaj yapılması kararı alınmış.
Diğer albümlerine göre daha kıyıda köşede kaldığı görülen albüm aslında hem konu, hem söz hem de müzik bakımın gayet başarılıdır. Kıyıda köşede kalmasının en büyük etkeni şarkıların uzunluğundan kaynaklandığı söylenebilir. Zaten dinleyicileri iki grupta da toplayabiliriz bu albüm sayesinde. Çünkü bu albüm ya Pink Floyd’un en iyi albümü olarak görülür ya da en vasat.
Albüm İngiltere listelerinde ikiciliğe, ABD’de ise üçüncülüğe kadar yükselmiş. Fakat uzun bir süre sırasını koruyamamış. Altın ve platin ödül kazanan albümün ağır eleştirilerle dolu şarkı sözlerini buradaki bağlantıyı kullanarak okuyabilirsiniz.
Albümün last.fm sayfasını kullanarak yada burayı tıklayarak dinleyebilirsiniz.


paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder