misfits


Yaratıcı: Howart Overman
Oyuncular: Iwan Rheon, Lauren Socha, Nathan Stewart-Jarrett, Antonia Thomas, Robert Sheehan
Tür: Komedi | Dram | Fantastik
Yıl: 2009-
Ülke: Birleşik Krallık
Dil: İngilizce
Ödül: 3 BAFTA dâhil 6 ödül, 19 adaylık
IMDb puanı: 8.9/10


BAFTA ödülü sahibi bir İngiliz dizisi olan Misfits, geride kalan üç sezonuyla son yıllarda piyasaya sürülen diziler arasında tartışılmaz en orijinal, en komik, en eğlenceli olanı. Dördüncü sezonu onaylanan, her ne kadar dizi oyuncularındaki değişiklerle biraz kafaları bulandırsa da kendisini merakla bekletmeyi başarabilen bir yapım kendisi.
Amerikan yapımlarına nazaran daha gerçekçi bulduğum oyunculukları ve karakterleriyle göz dolduran ve izlendikçe keyif veren yapıya sahip İngiliz dizisinde şeker çalmak, kavgaya bulaşmak gibi pek de ağır olmayan suçlar işlemiş bu nedenle hapisten paçayı kurtararak birkaç ay kamu hizmeti görevi almış beş gencin başından geçen olaylar silsilesi anlatılıyor.
Gençler diğer yapımlardakilere göre daha aşağılık, daha az ahlaklı, pis, küfürbaz, kahramanlık gütmeyen, vurdumduymaz yapıdalar.
Kamu görevine başladıkları ve tanıştıkları gün çöp toplarlarken bir anda kararan gökyüzü ve futbol topundan da büyük dolular ve çıkan fırtınayla hayatları biraz değişiyor. Bir anda ne olduğunu anlayamayan gençler, özel güçlere sahip oluyorlar. Özel güçler denilenden kasıt bildiğimiz düşünce okuma, zamanda yolculuk, görünmezlik gibi. Bunlara ek olarak da dokunduğu kişide şehvet dalgası yaratan ve sevişme içgüdüsünü bir anda arttıran bir özel güç de var.
İlk bölümde tanışma, fırtına sonrası özel güçlerin ortaya çıkması, diğer insanların da fırtına sonrası başka güçlere sahip olmasıyla başlarına gelen bir bela ve o beladan kurtulmak için varılan kararla devam ediyor.
İlk sezon garip olaylar ve güçleri keşfetme, kullanım şeklini anlama ile devam ederken gruptaki bir elemanın henüz yeteneğini bulamayışı ve sezon finalinde beklenen gücün yerine gelmesiyle ve de grup dışından başka bir süper kahramanın ortaya çıkmasıyla efsane yeni sezonu için bayrağını kaldırmış oluyor.
İkinci sezonuyla çok daha karmaşık konulara el atan Misfits, grubun haricinde onlara yardım eden bir süper kahramanın varlığı üzerine yoğunlaşıyor. İşler daha çok garipleşirken kamu hizmeti görevinde onlara göz kulak olan gözetim memurlarının sayısı arttıkça öldürdükleri gözetim memuru sayısı da artmış oluyor.
Süt ürünlerini hareket ettirebilme gücü gibi komik güçlere sahip bireylerin aslında neler yapabilecekleri konusunda bizi uyarıyor dizi. Böyle anlatınca cidden de komik olduğu anlaşılıyor aşsında.
Birbirinden farklı, birbirinden renkli karakterleriyle ikinci sezonun sonuna doğru yaklaşan Misfits’te öyle bir güce sahip bir kişi çıkıveriyor ki, olaylar bundan sonra nasıl değişir acaba diye insan merak etmeden duramıyor.
Üçüncü sezon başladığında ise karakterlerden birinin dizide yer almayacağını anlayıveriyoruz. Onun yerine gelen ve yine diğerleri gibi hafif bir suç işlediği için kamu hizmeti görevi alan bir genç gruba katılmış oluyor.
Hitler’i öldürmek için yeteneğini kullanarak geçmişe giden bir karakterin bu gençlerin başına neler açacağını bile görebiliyoruz.
Ama onların amacı kesinlikle dünyayı kurtarmak değil. Onların amacı belasız bir gün geçirerek yaşamaya devam etmek.
Dizinin müziklerine gelecek olursak, sadece şu ifadeyi kullanırsak iyi bir şekilde tanımlamış oluruz: “Fevkaladenin de fevkinde!”  Bir kere izlenilen film olsun, dizi olsun en önemli ayrıntılardan biridir kullanılan müzikler. Görsellikle birleştirildiğinde aradaki uyum ne kadar kuvvetliyse izlenilen dizi yahut filmin kalitesinde önemli bir artışın doğmasını sağlar. Misfits’te kullanılan müzikler bir harika. The Rapture, The Velvet Underground, Echo and the Bunnymen, The Cure, The XX, Massive Attack, Blur ilk akla gelenler. Varın siz diğerlerini düşünün. E müzikler bu kadar iyiyse, konu bu kadar orijinal ve sürükleyiciyse, her ağzından çıkan cümlede yerlere yatarak gülme eylemi gerçekleştirilebilecek Nathan, kıvırcık saçları ve güzelliğiyle gözlere itap eden Alisha, at kuyruğu şeklinde topladığı saçları, enine genişliği ve çok hoş aksanıyla Kelly, içine kapanık hali, hafif sübyancı haliyle “bu çocukta bir iş var ama ne?” gibi düşünmemizi sağlayan Simon, karanlıkta parlayan dişleri, çoğu kez kurtarıcı olarak karşımıza çıkan Curtis, diğer sezonlarda diziye katılan, çift karakteriyle ve sevişme üzerine verdiği taktiklerle Rudy, takas yeteneğiyle gruba büyük katkı sağlayan Seth ve garip, komik güçlere sahip karakterleri bünyesinde barındırıyorsa bu dizi neden başarılı olmasın ki?
Heroes ile benzerlik tartışmalarına girmeye gerek bile duymuyorum.
Bu link ile dizinin IMDb sayfasına, bu link ile ise dizinin sayfasına ulaşabilirsiniz. Karakterlerin facebook ve twitter sayfalarını bulabilirsiniz.



paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder