great expectations


Yönetmen: Brian Kirk
Senaryo: Charles Dickens(roman), Sarah Phelps
Oyuncular: Douglas Booth, Vanessa Kirby, Ray Winstone, Gillian Anderson
Tür: Dram
Yıl: 2011
Ülke: Birleşik Krallık
Dil: İngilizce


Charles Dickens’ın Büyük Umutlar adlı eserinden uyarlanan mini dizi, yazarın doğumunun 200. yılını kutlamak için yapılan pek çok etkinlikten sadece biri. BBC yazar ile ilgili birçok belgeseli, edebiyat programını ekranlara taşımış, Great Expectation ise en ilgi çekeni.
Noel öncesi gösterilmeye başlayan üç bölümlük dizi, 19. yüzyıl İngiltere’sinde geçiyor. Bataklık bölgesinde demircilikle uğraşan Joe’nun yanında yaşayan küçük Pip, anne ve babasını kaybetmiştir. Bir gün bataklık etrafında gezinirken ayağından zincirlenmiş biri Pip’i durdurur ve evden kesici bir alet getirmesini söyler. Bunun üzerine Pip, evden kesici bir aletle bir dilim çörek de götürür. Ayağından zincirlenmiş adam yakalanır fakat Pip’in ona getirdiği kesici alettense bir dilim çörek adamın benliğine oturmuştur.
Bir süre sonra civarda bulunan köşkte yaşamını sürdüren Bayan Havisham, Pip’in, evine gelip üvey kızıyla arkadaşlık etmesini ister. Fakirliğin ne demek olduğunu aslında zenginliği gördükten sonra daha iyi anlayan Pip belirli aralıklarla köşke gider. Bu sayede “beyefendi” olma yolunda ilerlemeye başlar. Köşkün küçük hanımı Estella’ya da âşık olmuştur.
Sonrasında yıllar geçer ve çocuklar büyür. Estella Londra’ya gider ve Pip geride kalır. Sonradan Pip’e kalan miras ve aylık verilen burs sayesinde Pip de Londra’ya bir “beyefendi” nasıl olunurun cevabını öğrenmek için gider. Böylelikle serüven ve soru işaretleri aydınlanmaya başlamış olur.
İngiltere’nin ıslak, kasvetli havasını doyasıya yaşatan dizi çoğu kişi tarafından beğenilmiş. Genel görüş, yıllar önce gösterilen filmine göre çok daha iyi olduğu ve kitaba sağdık kalındığı yönünde.
Kitabını okumayan biri olarak diyebilirim ki arka arkaya izlenen birer saatlik bölümlerle güzel bir film izlemiş tadı veriyor.
Oyunculukların göz dolduruculuğu, aktarılan konunun yoğunluğuyla birlikte fondan gelen müzikler, diziyi iyi kılan özelliklerinden sadece birkaçı.
Dizide yer alan isimler ise kendisini The X Files’dan tanıdığımız Golden Globe ödüllü Gillian Anderson, BAFTA’ya iki defa aday gösterilen Ray Winstone, Vanessa Kirby ve Douglas Booth.

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder