intimacy (2001)


Yönetmen: Patrice Chéreau
Senaryo: Hanif Kureishi(hikaye), Anne-Louise Trividic, Patrice Chéreau
Oyuncular: Mark Rylance, Kerry Fox
Tür: Yetişkin | Dram | Romantik
Yıl: 2001
Süre: 119 dk.
Ülke: Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya
Dil: İngilizce
Ödül: 6 ödül, 6 adaylık
IMDb puanı: 6.3/10
Metascore: 69/100

Patrice Chéreau’un yönetmen koltuğunda oturduğu Intimacy, gizli kalmış duyguların, mahrem hislerin hikâyesi. İki çocuğu ve karısıyla zor günler yaşayıp onlardan ayrılma kararı alan bir adam(Jay), geçimini şef barmen olarak sağlamakta, büyük bir evde tam da anlaşılmayan arkadaşlıklar kurmaktadır. Tiyatro sanatçısı olan bir kadın(Claire) ise tek çocuğu taksi şoförü olan kocasıyla yaşamakta, çoğu geceler oyunlarını sergilemekte ve Cuma günleri ise tiyatro eğitimi vermektedir. Ne var ki Çarşamba günleri olduğunda bu ayrı dünyaların insanları Jay’in evinde buluşmakta ve cinsel arzularını gidermektedirler. Ne birbirinin isimlerini bilirler ne de başka bir gerçek.
Bunun haricinde hayatlarını sürdüren bu kişiler, her Çarşamba günü birbirlerini yıllardan beri tanıyan karı-koca gibi sevişmekte ve işlerini bitirdikten sonra kadın evden ayrılmaktadır.
Jay bu durumun gidişatında kadına hayranlık duymaya başlar, bu hayranlık bir süre sonra aşka dönüşür. Kadını takip eder ve tiyatro oyununu sergilediği yeri bulur. Evli olduğunu, bir çocuk sahibi olduğunu öğrenir ve onu sahnede izler.
Kadının da ona karşı hisleri boş değildir. Bir tür tatminkarlık oyunu olarak başlayan bu buluşmalardan sonra kadın da aşık olmuş, kendini soktuğu bu durumdan kurtarma çabalarına girişmiş lakin buna engel olamamıştır. Adamın kadını takip ettiği esnada onu takip ettiğini anlayan kadın, zamandan yararlanılarak adamı takip etmeye başlar ve onun tüm hayatını öğrendiğinin farkına varır. Bu esnada kadının kocasıyla muhabbete tutuşan adam, alttan alta karısının onu aldattığını söylese de sanki bunu kendi karısı ona yapıyormuş gibi lanse etmekte, durumun ne tür bir şey olduğunu kavramaya çalışmaktadır. Lakin ondan sonraki Çarşamba kadın gelmez. Adam bekler, bekler ama dayanamaz. Yine oyunun sahnelendiği yere gider. Kadının kocası yine oradadır. Ve son konuşmalardan sonra iyice alevlenen aşkla işler sarpa sarar.
İhtiva ettiği sahnelerden ötürü yetişkin grubunda bulunan film, çaresizliğe de çomak sokarken, ağır bir dram da işliyor. Sonu belli bir ilişkiyi hala sürdürme kararı almak isteyen adamın karşısında aslında ailesini çok da geri plana atmamış bir kadın bulunuyor. Ki kadının kocası Jay’in çalıştığı bara gelip elinde birasıyla “haftada bir gün seninle olması bizim ilişkimizi sarsmaz” deyişi durumun ne derece ciddileştiğinin de bir göstergesi.
2001 yapımı film sonunda duvarı göreceğimiz halde çıkmaz sokağa girer gibi bir his.

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder