you don't know jack (2010)


Yönetmen: Barry Levinson
Senaryo: Adam Mazer
Oyuncular: Al Pacino, Brenda Vaccaro, John Goodman
Tür: Biyografi | Dram
Yıl: 2010
Süre: 134 dk.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
Ödül: Golden Globe, 5 ödül ve 23 adaylık
IMDb Puanı: 7.8/10

Al Pacino’nun başrolünde oynadığı You Don’t Know Jack adlı film 90lı yıllarda 130dan fazla ölümcül hastalığı bulunan insanın ölümüne yardım etmiş Dr. Kevarkian’ın gerçek hayat hikâyesini anlatır.
“Ölmek bir suç değildir.” Sözünün sahibi Jack Kevarkian, 1990lı yıllarda 130dan fazla ölümcül hastaya bir nevi ölüm danışmanlığı yapmış patoloji uzmanıdır. Daha çok Dr. Death olarak bilinen Jack, ilk kez ’87 yılında Detroit gazetelerine verdiği ilanlarla halka ulaşmayı denemiştir. Medyada ses getiren bu ilanlarla ancak üç sene sonra ilk hastası kapısını çalmış ve kendi icat ettiği Thanatron adını verdiği ölüm makinesiyle hastanın ölümü gerçekleşmiştir.
Lakin bu konumda Jack, sadece makinenin nasıl kullanıldığını açıklamış, hastanın ölümü yine hastanın kendi rızasına ve ellerine bırakılmıştır. Hasta kendi eliyle makineyi çalıştırmış ve kendi ölümünü kendisi başlatmıştır. Sonrasında iki hastanın daha ölümüne yardımcı olan Jack, mahkeme kararıyla doktorluk sıfatı elinden alınmıştır. Bu da ölüm makinesinde kullandığı ilaçlara erişim hakkının elinden alındığını göstermiştir. Lakin Jack durmamış ve ölümü bu kadar arzu eden ve ölüme bu kadar ihtiyacı olan insanlar için ikinci ölüm makinesini yani Mercitron’u icat etmiştir. Karbon monoksit gazıyla çalışan bu aletle insanlara yardım etmeye devam etmiştir. Fakat 1998 yılında Thomas Youk’a yaptığı ölüm danışmanlığı, kendisine karşı olan seslerin yükselmesine sebep oldu. Çünkü Kevarkian bu defa hastanın hayatına kendisi son vermiş, işlemi kaydettiği videokasetini de kendi elleriyle bir gecede 15 milyon izleyici olan ulusal kanal CBS’ye vermiştir. Ve bu kanıt onu hapse attırmaya yetecek düzeyde bir kanıttır. Aslında bu hasta da kendi rızasıyla ölümünü gerçekleştirmiştir. Tek yaptığı kendi imzasıyla ölümü gerçekleştirecek kişinin Jack olduğunu bildirmesidir. Jack de hastanın damarına ilaç enjekte ederek hastanın ölümüne yardım etmiştir. Ne var ki bu durumdan şikayetçi milyonlarca insanı kendine doğru püskürtmüştür.


Aslında açıklamalarında dediği gibi; tüm hayatsal faaliyetlerini yitirmiş, benliğini kaybetmiş hastaların fişlerini çekme hakkı varken neden ölümü bu kadar arzu eden ve çektiği acılardan yılmış insanların ellerinde kendi ölüm hakları yok? Üstelik onun yapmak istediği ötenazinin yasallaşması ve daha düzgün koşullarda en az acıyla ölümün gerçekleşebileceği kliniklerin açılması.
Lakin o bu isteğini tüm yasaları çiğneyerek yaptığı için ve yüce mahkemenin kanunlarını hiçe saydığı ve küçük düşürücü hareketlerde bulunduğu için hapse atılması kaçınılmaz olmuştur.
Filmin burada sonuna geliniyor lakin normal hayatta kendisi Vietnam’da yaptığı kan nakli araştırmaları esnasında kaptığı hepatit C virüsü, yaşlılığı ve iyi huyu sayesinde 8 yıl sonra özgürlüğü yeniden eline verilmiş. 2007 yılında hapishaneden çıktıktan sonra çeşitli konferanslara, üniversitelerdeki söyleşilere katılan Jack Kevarkian büyük ilgi görmüş, konferans ve söyleşi biletleri gişelerin açılışından 5 dakika içinde tükendiği söylenmektedir. Bu durum da Hollywood’un ilgisini çekmiş ve Dr. Death’in hayatını konu alan You Don’t Know Jack beyazperdelerde yerini almıştır.
Al Pacino’nun takdire şayan oyunculuğuna ise diyecek tek bir kelime yok. Hele hele mahkemenin kurallarını küçük düşürdüğü kendini savunduğu sahneleri izlemek insanda keyif uyandırıyor.
Peki, asıl soruya gelecek olursak; Dr. Kevarkian bir melek mi yoksa bir katil mi? Onun suratına baktığınızda bir katil mi görüyorsunuz?
You Don’t Know Jack, Golden Globe ödüllü izlemeye değer bir film. 

Bu filmi twitter üzerinden @metetasci önerdi. Kendisine teşekkürler.
paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder