bizim büyük çaresizliğimiz (2011)


Yönetmen: Seyfi Teoman
Senaryo: Barış Bıçakçı (roman), Seyfi Teoman
Oyuncular: İlker Aksum, Fatih Al, Güneş Şahin
Tür: Dram
Yıl: 2011
Süre: 102 dak.
Ülke: Türkiye, Almanya, Hollanda
Dil: Türkçe
Ödül: 2 ödül, 2 adaylık
IMDb puanı: 6.9/10

Bizim büyük çaresizliğimiz aynı kişiye âşık olmamız mıydı yoksa sokaktan gelen çocuk seslerinin arasında sesimizin olmayışı mıydı? Ya kadınlar kelebek değilse, kitap değilse, gizemli değilse? Peynirin üzerine reçel dökülebilir belki, köftenin üzerine dökülürse?
Aynı evde yaşayan iki eski arkadaşın hayatlarına dolaylı yollardan dâhil olan bir kızla birlikte yaşadıkları dramatik, romantik ve komik hikâyesini anlatan Bizim Büyük Çaresizliğimiz, sakin bir o kadar da samimi Ankara filmi.


İkili sıkı dost diyeceğimiz türden, kız ise geçirdiği zor günlerden dolayı onların yanına yerleşen ve bulunduğu durumdan kurtulmaya çalışan biri. Ağabey olarak görülen kişiler kızın hareketlerinden dolayı bir süre sonra kıza âşık olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve bir süre sonra fark ediyorlar ki küçükken kurdukları bir hayal gerçekleşmiş oluyor. Hayal ise aynı kıza âşık olmak.
En başlarda davranışları doğrultusunda bir homoseksüellik havası hissedilse de –ki batılılar bu durumu anlayamamışlar- sonrasında anlaşılıyor ki aradaki bağın kuvveti o yönde değil tamamıyla batılıların anlayamadığı “kanka” durumunda.
Âşık olduktan sonra bile hayalleri gerçekleşti diye seviniyorlar, aynı masada efkâr dağıtıyorlar, eğleniyorlar. Bir süre sonra da bunun olmaması gerektiğine karar veriyorlar.
İki bireyden de beklediği ilgiyi göremeyen kızımız başka biriyle ilişkiye başlıyor, Karanfil Sokakta eylemlere katılıyor, hamile kalıyor, ağlayarak eve dönüyor.
Gri bir film aslında, konusuyla, durgunluğuyla. Bu sebeple Ankara filme o kadar yakışmış ki, filmi sevme sebeplerinden biri bile olabilir bolca geçip giden Ankara kareleri, AOÇ kokoreci, Kuğulu Park, Eymir, kediler…



paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder