tehlikeli diyardan öyküler | j.r.r. tolkien


Tales From The Perilous Realm.
J.R.R. Tolien’in Ham’li Çiftçi Giles (1949), Yaprak Çizen Niggle (1964), Büyük Woottom Demircisi (1967) adlı öykülerinden ve içinde 16 şiirin bulunduğu Tom Bombadil’in Maceraları (1961) adlı bölümden oluşam Tehlikeli Diyardan Öyküler, Niran Elçi çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan çıkan 223 sayfalık bir kitap.
Kitap Tolkien’in Peri Masalları Üzerine başlıklı dersinden bir alıntıyla başlıyor. Alıntı şöyle:
“Peri Diyarı tehlikeli bir yerdir ve ihtiyatsız ayaklar için pek çok çukur, fazla cüretli olanlar için pek çok zindan barındırır… Peri masallarının dünyası engin, derin ve yüksektir ve birçok şeyle doludur: Orada her tür hayvan ve kuş; kıyısız denizler, sayısız yıldız; kendisi bir büyü olan güzellik ve her daim mevcut bir tehlike; kılıç kadar keskin coşku ve hüzün vardır. O diyara girmiş bir insan orayı gördüğü için kendini talihli sayabilir ama Peri Diyarı’nın zenginliği ve tuhaflığı gezginin dilini bağlar, anlatamaz. Ve orada bulunduğu sürece, çok fazla soru sorması tehlikelidir, çünkü kapılar yüzüne kapanabilir ve anahtarlar kaybolabilir.”
Kitaptaki bölümlerden bahsedecek olursak,


İlk bölüm olan Ham’li Çiftçi Giles, kendisinden pek de bir şey beklenmeyen insanların eğlenceli hayat hikâyesini anlatmakta. Öyküde, Ham denen küçük bir kasaba ve burada yaşan kasaba halkından bahsediliyor. Şehrin yakınlarına gelen bir ejderha, hastalıklı bir köpek, demirci ve çiftçi arasında başlayan ve ejderhanın kasabayı tehdit edişi üzerine çiftçinin bir anda savucu oluşu onun ejderhalar üzerinde yeteneği/üstünlüğü olan bir kılıca sahip olmasını sağlar. Kral denen kişinin egemen oluşu ve bundan sonra çiftçinin başından geçenlerle beraber eğlenceli bir öykü başlamış olur.
İkinci bölüm on altı tane şiirden oluşan Tom Bombadil’in Maceraları’nda hem bu maceralardan bahseden hem de bölümden tamamiyle bağımsız konularda bahseden şiirlerle konu anlatılır.
“İhtiyar Tom Bombadil neşeli adamdı;
Parlak maviydi ceketi, çizmeleri sarıydı,” diye başlar ve devam eder.
Üçüncü bölüm olan Yaprak çizen Niggle’ın konusu aslında Tolkien felsefesinin yatağını oluşturur. Niggle adındaki ressam, kendisini mutlu/tatmin etmek için resim yapar ve yaşadığı dönemde ve toplumda bu işi pek de hoş karşılanmaz. Yaprak çizmekle başladığı uğraşı dalları, budakları, gövdeyi, kökleri, bir süre sonra dallara konmuş kuşları da beraberinde getirir, ayrıntılı çalışmasını sever ve her bir yaprağı en ince ayrıntısına kadar çizer. Bu uğraşı tüm vaktini almaya başlıyor bir süre sonra. Bunun yanında hasta bir eşi ve sakat bir bahçıvan olan komşusunun yardımına da koşmadan edemiyor. Sonrasında hastalık kendisine de geçiyor, en sonunda da bir yolculuğa çıkması gerekiyor ve hikâye böylelikle başlamış oluyor.
Son bölüm olan Büyük Wootton Demircisi’nde ise Büyük Wootton olarak bilinen köyde alışılagelmiş bir festivalden söz edilir. Yirmi dört yılda bir düzenlenen festivale yirmi dört çocuk davet edilir ve büyük bir pasta yapılır, usta aşçılar tarafından keşfedilir ve böylelikle öykü başlar.
Bir çırpıda okunuveren kitap, fantastik edebiyat sevsin sevmesin herkese rahatlıkla hitap edebiliyor.
Kitabın İdefix sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.
İyi okumalar.
paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder