mr. nobody (2009)


Yönetmen: Jaco Van Dormael
Senaryo: Jaco Van Dormael
Oyuncular: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger
Tür: Dram | Fantastik | Romantik | Bilim-kurgu
Yıl: 2009
Süre: 141 dak.
Ülke: Kanada, Belçika, Fransa, Almanya
Dil: İngilizce
Ödül: 5 ödül, 3 adaylık
IMDb puanı: 7.8/10

Beyaz malum sıvının içinde yüzmektesiniz, portakalda vitamin olayları vs. anneniz ve babanızı kendiniz seçiyorsunuz, gelecek hakkında tüm bilgi birikimine sahisiniz, olacakları görüyorsunuz ve bir anda melekler çıkıveriyor ve dudaklarınıza dokunuyor, tam da üst dudağın ortasına ve dudak aşağı doğru bükülüveriyor, siz de o küçük saflığınızla tüm bildiklerinizi unutuveriyorsunuz. Ama işler küçük bir aksilik sonucu bozuluyor, melekler bir çocuğa dokunmayı unutuyor.


Vitrinin önüne geçtiniz ve karşınızda iki kek duruyor, renkli, göz alıcı ve ikisini de istiyorsunuz, ama sizdeki para sadece birine yetiyor. Seçim yapmak zorunluluğu konuluyor önünüze, gözleriniz bir o keke bakıyor bir diğerine, küçücük aklınız zorlanmaya başlıyor ve seçim yapıyorsunuz, hiçbirini.
Yıl marsa yolculuğun mümkün olduğu zaman, küçükken verdiğiniz tutulması imkânsız gibi görünen bir söz var, marsa dökülecek külleri taşıyorsunuz kutuda, zaman öyle bir zaman ki marstaki üretim Çin’den daha az maliyetli ve iş böyle olunca marsta üretilen bisikletleri dünyaya getiriyorlar.
Sene 2092, dünya üzerinde her şey çok farklı, kök hücre teknolojisi öyle bir gelişmiş ki artık ölen hücreler yerine kendilerini yenileyenler mevcut, haliyle ölüm denen kavram ortadan kalkmış durumda. Siz ise yatağınızda yatan son ölümlü varlıksınız ve insanların gözleri sizin üzerinizde, piyasa öyle bir işliyor ki insanlar oturmuşlar sabah programında sizi seyrediyorlar.
Sokaktan geçerken bankta oturan üç tatlı kız, sanki hepsi size âşık, yaşınız ya beş ya altı. İleride hangisiyle evlenirsiniz, hangisinde çocuklarınız olur, hangisiyle mutlu bir hayat sürdürürsünüz ve hangisiyle birlikte olursanız gerçek aşkı tadabilirsiniz? Kafanızı kurcalayan milyonlara soru, adeta fareler beyninizi kemiriyor.
Seçtiğiniz aile anlaşamadığını fark ettiğinde trene binen annenizin arkasından mı koşarsınız yahut arkada kalan babanızın elini mi tutarsınız? Ya hiçbirini hatırlamıyorsanız ve beyniniz size en güzel oyunlarından birini oynuyorsa bugün, babanızla kaldığınızda farklı bir macera annenizle gittiğinizde ayrı bir hikâye sizi bekliyorsa?
Ölürken ağzınızdan çıkan son isim bankta oturan kızlardan hangisinin ismi olur, en çok sevdiğinizin mi, sizi en çok sevenin mi?
Biraz kuantum fiziği, sicim teorisi, kaos teorisi, termodinamik yasaları, kütle kanunu, biraz metafizik, zamanın tek yönlü akışı, uzaydaki boşluklar, zamansal ve uzamsal boyutlar, biraz sevgi, biraz aşk, iki yumurta, kabartma tozu ve vanilya, şeker de eklenirse iş tamam.
Karşımızda Mr. Nobody ve karşısına gelenlerde yaptığı seçimler doğrultusunda değişen hikayesi.
Hak ettiği değeri görememiş bir eser.
Şimdiden iyi seyirler.

paylaş:

1 yorum: