what's eating gilbert grape (1993)


Yönetmen: Lasse Hallström
Senaryo: Peter Hedges(roman)
Oyuncular: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis
Tür: Dram | Romantik
Yıl: 1993
Süre: 118 dak.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
Ödül: Oscar adaylığı, 5 ödül, 1 adaylık
IMDb Puanı: 7.8/10


Samimi olduğu kadar duygu yüklü olan film, intihar ederek hayata veda eden bir eşin ardından depresyona girerek oturduğu koltuğa çakılı kalmış şekilde yaşayıp obez olan bir annenin, dış görünüşü pek önem veren şımarık bir kız kardeşin, evin işlerini üstlenmiş ve bu uğurda neredeyse evde kalma yaşına ilerleyen bir diğer kız kardeşin ve on sekiz yaş gününe az bir süre kalmış zihinsel özürlü bir erkek kardeşin tüm sorumluluğunu üstlenen Gilbert’ı konu edinir.
Aynı annelerinin koltuğa çakılı kalması gibi onlar da yılın bir döneminde kampçıların uğradığı küçük bir kasabaya çakılıp kalmışlardır.


Gilbert’ın tüm sosyal hayatı küçük bir barda arkadaşlarıyla oturup bir şeyler içmek, yeni açılan süpermarkete inat ayakta kalmaya çalışan küçük bir dükkânda çalışmak ve evli bir bayanla yatıp kalkmaktır.
Ailenin zihinsel özürlü bireyi olan Arnie ise kimi zaman kasabanın yakınlarındaki su deposu benzeri yerin üzerine tırmanıp herkesin yüreğini ağzına getirse de ailenin bir nevi neşe kaynağıdır. Gilbert’ın kanatları altında bu yaşına kadar gelebilmiştir her ne kadar doktorlar daha küçük yaşta öleceğini söyleseler bile. Aralarındaki ağabey-kardeş ilişkisi diğer kardeşlere göre biraz daha farklıdır.
Kasabaya gelen kampçılardan birinin aracı bozulur ve bir süre kasaba yakınlarında konaklamak zorunda kalırlar. Büyükannesiyle yolculuğa çıkan esas kızın esas oğlanla tanışmasıyla da filme başka bir soluk gelir ve olaylar bunun üzerinden ilerlemeye devam eder.
Obezliğinden utandığı dışarı çıkmak istememesinden, eve gelen esas kızla tanışmak istememesinden belli olsa da konu çocukları olduğunda tüm duygularını hiçe sayarak annelik içgüdüsüyle hareket eden kadın için hayat umulduğundan daha zor işlemeye başladığında kararlar verip yaşamaya başladığı sırada hayata veda edişi gerçekleşir, tüm olayların gerisinde. Aileyi bir arada tutan ve filmin en başlarında aslında sinir bozucu tavırlar bile sergileyen kişi bir anda sevilmeyi hak eden biri halini alır.
Son sahnelere doğru ateşe verilen evin uçuşan küllerini izlerken üzüntü ve sevinç bir anda oturur yüreğimize.
Aslında Gilbert’ın bu hayattan pek de bir istediği yoktur kendisi için. Esas kız sorduğunda daha da iyi anlarız bunu, karşısına geçip kal diyemez ona, annesinin zayıflamasını kardeşi için ise yeni bir beyin ister alt tarafı ama söz konusu kendisi olduğunda sözler dilinde düğüm olur, belki de esas kızdan bir şeyler demesini bekler ama umduğu gibi olmaz.
Esas oğlanın Johnny Depp, esas kızın kısacık saçlarıyla Juliette Lewis ve özürlü rolünde ise on sekiz yaşındaki Leonardo DiCaprio olduğunu düşünün, hoş olmaz mı? DiCaprio bu filmdeki muhteşem oyunculuğuyla daha o yaşında en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar’a aday olarak gösterilmiş. Anne rolündeki kadın gerçek hayatta da gerçekten obez, yani filmde yağ torbası falan giymiyor. Bunlar da gereksiz ayrıntılar.
Filmi izlediğinize pişman olmayacağınızı düşünmekteyim, sevmezseniz yorum olarak belirtin.
İyi seyirler. 

paylaş:

1 yorum:

  1. Johnny Depp'in İzlemediğim Nadir Filmlerindendi Hep Bir Kenarda Köşede Kalmıştı Benim İçin Ama Şans Eseri Burada Görünce İzleyeyim Dedim Çok Beğendim Ve Tekrar Blog'a Giriş Yazmak İstedim ;) Ellerine Sağlık

    YanıtlaSil