christiane f. - wir kinder vom bahnhof zoo (1981)


Yönetmen: Uli Edel
Senaryo: Kai Hermann(kitap), Horst Rieck(kitap), Uli Edel, Herman Weigel
Oyuncular: Natja Brunckhorst, Thomas Haustein, Jens Kuphal
Tür: Biyografi | Dram
Yıl: 1981
Süre: 138 dak.
Dil: Almanca
Ülke: Batı Almanya
Ödül: 2 ödül
IMDb puanı: 7.6/10

Okudunuz mu ya da hatırlar mısınız bilemiyorum, ilkokul son sınıflarda ya da lisede herkesin elinde gezdirdiği bir kitap vardı: Eroin. Hatta bu kitabı edebiyat öğretmenleri ya da büyükler, okuyalar eroinin ya da bu belaya benzer diğer uyuşturucuların insan hayatına ne gibi zararlar getirdiğini öğrenmek ve hiçbir zaman denemek olsa bile başlanılmaması gerektiğini göstermek için diğer kişilere/öğrencilere önerirdi. İşte o kitaptan uyarlama olan bu film de kitap gibi aynı etkiyi gösterdiği söyleniyor, sinemaya aktarım konusunda başarılı sayılıyor. Kitabı okumadım ama bu kişilere benzer oyuncuları bulup filmde oynatmaları konusunda söylenenlere katılıyorum.


Kitap, Christiane F.’nin günlülerinden röportajlarından değerlendirilerek yazılmış, amacı da alın görün bakalım nasıl bir illettir bu. Gerçi bu duruma pek katılmıyorum, başlangıç amacı muhakkak para kazanmaktır neticede ve kitabı okuduktan sonra kişilerin uyuşturucuya karşı gösterdikleri tepkilerin de pek olumlu yönde olduğunu da düşünmüyorum. Gerek sözlüklerden gerekse diğer yorumlardan okuduğum kadarıyla herkesin ortak bir düşüncesi var. Uyuşturucunun zararlarından bahsedilerek anlatılmasında bile bir ballandıra ballandıra anlatma üslubu var, bu durum da eroini merak ettirme konusunu karşımıza getiriyor. Yapılan günah/suç/haksızlık artık nasıl adlandırılırsa öyle süre gelsin bazı kişilerin yanındaki sevdiğiyle bu bahsi geçen olayı gerçekleştirmesi bile hoşlarına gideceğinden bahsediliyor. Her ne kadar bu her kişide gözlenmese bile kitabın yazılma amacına bakıldığında bir şeylerin ters gittiği gerçek.
Filmden bahsedersek de daha çocuk sayılacak yaşta olan Christiane, annesiyle beraber Berlin’de yaşamaktadır. Şehirdeki disko tarzındaki yeni mekan ilgisini çeker ve yaşı tutmadığı halde arkadaşlarının onu da oraya götürmesini ister ve Detlef ile tanışır. Bundan sonraki hayatı ise eroine yavaş yavaş kurban olmaya doğru ilerler.
Kızın hayatı yapılan röportajlarla ilk defa gündeme gelmiş ve Berlin’in ya da bildiğimiz o sıra sıra evlere, temiz sokaklara sahip Almanya’nın bir diğer yüzü ortaya çıkmaya başlamış ya da en azından gündeme damgasını koymuş. Röportajlar belirli aralıklarla dergilerde yayımlanmış ve bunları okuyanlar şoke olarak kızın hayatını daha çok merak etmeye başlamışlar, bunun üzerine de kitap kararı alınmış. Daha sonrasında da filme uyarlama düşünülmüş.
Filmin müzikleri David Bowie’ye ait, bu da üzerinden geçirilmesi gereken bir ayrıntı. İyi bir dram filmi, bunu eroinin ne pis bir illet olduğunu öğrenin diye önermek yerine iyi bir film izleyin demek daha hoş olur diye düşünüyorum. Seversiniz belki, sizin takdiriniz.

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder