repo! the genetic opera (2008)


Yönetmen: Darren Lynn Bousman
Senaryo: Darren Smith, Terrance Zdunich
Oyuncular: Paul Sorvino, Anthony Head, Alexa Vega, Paris Hilton
Tür: Korku | Komedi | Müzikal | Bilim-kurgu
Yıl: 2008
Süre: 98 dak.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
Ödül: 4 ödül
IMDb puanı: 6.4/10
Metascore: 32/100

Çok da ileriki yıllar değil aslında, 2050lerden bahsediyoruz. Salgın bir hastalık sebebiyle tüm dünyada insanlar ölümle yüz yüze, organlarını kullanamıyorlar. Böyle bir ortamda kurtarıcı olarak görülen bir şirket çıkagelir. GeneCo adlı bu tıp/bio-teknoloji şirketi, reklamlarıyla kendisini insanlara duyurmaya başlıyor. Kişilerin ameliyatla hasarlı organlarını değiştirmesine yönelik bu şirket, her geçen gün daha çok ameliyat yaparak kendini kuvvetlendirirken bir süre sonra sözleşme karşılığında da operasyon yapma yoluna gidiyor. Bir süre sonra tüm halk taksitle bozuk organlarını değiştirmeye başlıyor ve ölümler ortadan kalkıyor. Ama ne yazık ki taksitlerini ödeyemeyenler için garip bir öneri getiriliyor. Eğer sözleşmeli olarak organ nakli gerçekleştirmişseniz ve taksitinizi ödemiyorsanız Repo Man adındaki kişi gelip nakil edilen organı sizden geri alıyor ve doğal olarak ölüyorsunuz. Bu durumun yasallaştırılmasından sonra da Repo Man legal katil oluyor.


Bu şekilde bir distopik atmosfer ihtiva eden filmde bahsedilen konunun üzerine bindirilen diğer konular ise, GeneCo şirketinin sahibi, eski aşkı, eski aşkının kocası, eski aşkının kızı ve kendi çocukları. Mezarlıklardan ilaç çalan bir hırsız, neşter bağımlısı olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir çocuk, geçirdiği ameliyat sonrası yaşamı boyunca şirkete hizmet etmek zorunda olan bir sanatçı, on yedi yıl öncesinde çözülmeyi bekleyen sırlar, böbrek çıkarmayı, karın deşmeyi, kalp sökmeyi meslek edinmiş bir katil, kan hastalığı sebebiyle dışarıya çıkması tehlike arz eden bir kız, geçmişini çözmeye çalışırken yaşamla ölüm arasındaki o ince çizginin üzerinde yürümek zorunda olan bir çocuk…
Müzikler eşliğinde anlatılmaya çalışılan konu aslına bakıldığında orijinal sayılabilir, ortamın karanlığı ve olmayanı anlatması, küçük hayranlarıyla ilerleyen yıllarda kült film olarak bile anılabilir. Oyunculuk açısından çok da bir eksiklik gözlenmiyor. Paris Hilton’u görüyoruz bu filmde lakin duruşuna ve kişiliğine uygun bir rol aldığı için çok da büyük bir yeteneğe sahip olmasına gerek yok, ayrıca çok da eğreti durmuyor.
Yer yer güldürmeyi de başaran film her ne kadar korku türünde yer alsa da pek korkuttuğu söylenemez. Müzikal yönü ise gerçekten iyi.
Korku, komedi, müzikal türlerini seviyorsanız şayet, izlenmesi gereken filmler arasında kolaylıkla yer alır.
İyi seyirler.

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder