28 days later (2002)


Yönetmen: Danny Boyle
Senaryo: Alex Garland
Oyuncular: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston
Tür: Korku | Bilim-Kurgu | Gerilim
Yıl: 2002
Süre: 113 dk.
Ülke: İngiltere
Dil: İngilizce, İspanyolca, Fince, Fransızca
Ödül: 7 ödül, 21 adaylık
IMDb puanı: 7.6/10
Metascore: 73/100

Kendisini tartışılmaz en iyi korku-gerilim filmleri listelerinde daima gördüğümüz bir film 28 Days Later. Adından da anlaşılacağı gibi patlak veren bir olaydan 28 gün sonrasını anlatır. Bahsi geçen olay ise denek olarak kullanılan hayvanları kurtarmak için araştırma laboratuarına gelen aktivistler, araştırmanın ne düzeyde ve ne üzerine olduğunu bilmeden hayvanları serbest bırakmak isterler. Araştırmayı yürütenlerden birinin gelmesiyle işler sarpa sarar. Her ne kadar denek hayvanlarına “öfke” enjekte edildiği söylense de kafesin kapağı açılır ve ısırılan aktivist saniyeler sonra canavarlaşır. Kan yoluyla bulaşan virüs çok kısa bir zamanda bedeni ele geçirir ve insanda öldürme istediği yaratır.

Kuryelik yapan başrol oyuncumuz 28 gün sonra hastane odasında uyanır. Kaza sonucu hastaneye kaldırılmış ve olaylardan pek de haberi yoktur. Hastane boşaltılmış, yağmalanmıştır. Sokağa çıktığında tek bir yaşam belirtisi bile göremez. Duvarlara yapıştırılmış kayıp ilanlarından başka hiçbir şey yoktur. Yerdeki gazetelerden de şehrin boşaltıldığını anlar. Kiliseye gider ve bir süre ölüyle karşılaşır. O esnada orada bulunan virüs kapmış olanlar ona doğru koşmaya başladığında olayın ciddiyetini çözer. Sokakta devam eden koşuşturmacada ona yardım eden iki kişinin sayesinde ellerinden kurtulur. Ve böylece yaşam mücadelesi başlamış olur.
Yönetmen koltuğunda Oscar sahibi Danny Boyle’u gördüğümüz film hızı biran bile düşmeyen bir mücadelenin öyküsü. Talihsizlik sonucu gruptaki bir kişi virüsü kapıyor ve Selena tarafından acımasız bir şekilde öldürülüyor. Başrol oyuncumuz Jim ile Selena yollarına devam ediyorlar. Bu şekilde virüsün bedeni yirmi saniyede ele geçirdiğini öğreniyoruz. Yani beden en fazla yirmi saniye içinde öldürülmeli.
Şehrin göbeğinde gökdelenlerden birinde bir baba ve kızıyla tanışan Jim ve Selena, sürekli tekrarlanan radyo yayınının bahsettiği yere gitmeye karar veriyorlar. Vardıklarında baba karakteri gözüne kandamlasının girmesiyle virüsü kapmış oluyor ve orada öldürülüyor. Kalan üç kişi askerlerle beraber koruma bölgesine gidiyorlar. Radyo yayınında çarenin ve kurtuluşun burada olduğu söylense de vardıkları yerde hiç de beklediklerini bulamıyorlar. Çünkü ortada ne bir araştırma, ne bir laboratuar, ne bilim insanları ne kaçışı sağlayacak gerekli donanım var. Ortamda bulunan askerlerin amacının çok farklı olduğu kısa zamanda anlaşılıyor. Önlerindeki tek engelin virüs olmadığını anlayan grubumuz askerlerin ellerinden kurtulmak için her şeyi deneler. Ve böylece film, sonlarına doğru yaklaşır.
Virüs için herhangi bir çare bulunmayan filmin devamı olan 28 Weeks Later ise bu filmden tam beş yıl sonra gösterime girmiş. 2013 yılında ise üçüncü film 28 Months Later’ı izleme olanağı bulacağız.
Bol gerilimli ve soluk soluğa izlenen filmler arasında yer alan 28 Days Later 2002 yılının olgun meyvelerinden. Ve İngiltere sokaklarının boşken neye benzediğini bize gösteriyor.
Filmden birkaç görüntü ise şöyle:





paylaş:

2 yorum:

  1. Bu muhteşem filmin açılışında izlediğimiz boş Londra sokaklarında kahramanımız dolanırken fonda duyulan müzik için:

    Godspeed You Black Emperor - East Hastings

    http://ff.im/ol3wO

    YanıtlaSil
  2. paylaşımın için teşekkürler onur.

    YanıtlaSil