the grandmaster (2013)

Yi dai zong shi
Yönetmen: Kar Wai Wong
Senaryo: Kar Wai Wong
Oyuncular: Ziyi Zhang, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang
Tür: Aksiyon | Drama
Yıl: 2013
Süre: 123 dakika
Ülke: Hong Kong, Çin, ABD
Dil: Çince, Japonca
Yi dai zong shi (2013) on IMDb

Çinli yönetmen Wong Kar Wai’nin Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimi olan yeni filmi The Grandmaster, dövüş sanatlarının yaygınlaştığı yıllarda bu alanda hünerleri tartışılmaz olan bir adamın hayat hikayesini konu ediniyor. O yıllarda süre gelen Japonya-Çin savaşı durumu zorlaştırıyor ve yaşam mücadelesi tahminden daha zahmetli oluyor.
Wong Kar Wai mükemmel işlere imza atmış bir yönetmen. In the Mood for Love, 2046, Chungking Express gibi unutulmaz filmleri var. Estetiğin beyazperdede hayat bulmuş hali de diyebiliriz filmleri için. Bu özelliğini The Grandmaster’da da yineleyen yönetmen görsel bir şölen sunuyor izleyicisine.


Kung Fu’nun tarihçesi ve öğrenilme biçimleri ile inceliklerini izlediğimiz, kimi zaman duygusallığın ağır bastığı sahnelerle hüzünlendiğimiz kimi zaman da aksiyon dozunun kesinlikle estetiğe bulandığı sahnelerle heyecanlandığımız sahneler ile film yönetmenin adına yakışır bir tutum sergiliyor.
Fakat, her ne kadar yönetmen iyi, filmin görselliği ve işleyişi çarpıcı olsa da izleyicide oluşan beklenti ile ağır eleştirilere kurban gidebilme gibi bir özelliği de bulunuyor filmin. Uzun yıllar yeni bir film isteğine yanıt vermeye usta bir yönetmenin festival sonrası muazzam bir yorumlara sahip olması beklenirken, film hakkında çok da bir açıklama bulunmayışı izleyiciyi hayal kırıklığına sürükleyebiliyor.


Çok da emin olmamakla birlikte 2012 de gösterilmesi planlanırken yönetmenin hep daha iyi bir ürün verme çabasıyla bir yıl daha gözden geçirdiğini okuduğumuzda ise haliyle beklenti olabildiğince yüksek olabiliyor. Üzerine bir de yönetmenden hiç de alışık olmadığımız bir dövüş filmi gelmesi, konunun biraz havada kalışı, filmi bir anda gözümüzde düşürüyor.
Olaya ne yönden bakıldığına bağlı olarak eleştiriler yön değiştiriyor. Tek başına incelendiğinde unutulmaz bir festival filmi diyebiliriz kendisi için. Yönetmenin çetelesini kontrol ettikten sonra ise eleştirmen ve izleyiciyi ikiye bölecek bir yapıya sahip olduğunu ifade etmeliyiz. Bu yönüyle bile aslında kült olabilecek bir film.


paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder