woody allen ve 10 film


Yer Göstergeci Sinema Dergisi, Woody Allen deyince akla gelen 10 film hakkında kısa bir tanıtım yazısı hazırlamış. Sizin aklınıza gelen ilk Woody Allen filmi hangisi? Yorum olarak bize yazın.
İyi okumalar.

10. Every Thing You Always Wanted to Know About Sex
Allen’ın saf komedi şaheserlerinden ‘Seks Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey’ 7 skeçten oluşuyor. Her birinde toplumdaki seks algısıyla dalga geçmeyi de ihmal etmiyor. Orgazm, cinsel yönelim, göğüs ölçüsü, sapıklık vs. onlarca konuda saçmaladıkça (!) zihin açan hikayelerin edebiyattan sinemaya kadar onlarca gönderme barındırması da cabası. Filmden birçok sahne klasik ama spermler arasındaki muhabbet en unutulmazı…

9. Interiors
Woody Allen’ın örnek aldığı ustalarından Ingmar Bergman’a özendiği ama bir şekilde kendi damgasını da vurmayı başardığı Interiors Allen filmografisindeki en ayrıksı filmlerden biridir. Komedide başarılı bir yönetmenin bir dramayı ve bu dramanın baş kahramanı olan 3 kadın oyuncuyu böylesine maharetle idare etmesi takdire şayandır. Bir de o unutulmaz son plan vardır ki, her sinemacı uykuya dalmadan once hayalini kurar böyle bir karenin.

8. Purple Rose Of Cairo
Midnight In Paris’e geniş geniş övgüler düzenler büyük bir ihtimalle Woody Allen’ın 80’li yıllarda çektiği filmleri izlememiş ya da unutmuş olsalar gerek. Sinemada izlediği filmin içine düşen ve filmin yakışıklı kahramanıyla masallara layık bir aşk yaşayan genç kadının hikayesi Woody Allen’ın gerçek-hayal-sanat üçlemesiyle kurduğu çeşitli üçgenlerden biri ve muhtemelen en iyisidir. Faye Dunaway’e olan aşkı tam gaz devam etmekte ama belli ki türlü fantaziler de aklını çelmektedir. Tipik Woody Allen!

7. Crimes and Misdemeanors
Herhangi bir sözlükte ‘kaybeden adam’ başlığı açılırsa karşısına ilk önce Allen karakterleri yazılmalı ancak içlerinden biri var ki; şaşkınlığı ve şapşallığı ile diğerlerinden bir adım önde: Cliff Stern. Çok ciddi meseleler - suç, ceza, ahlak, vicdan - üzerine bir hikayeye sahip olsa da izleyenin karnını ağrıtacak kadar komik sahneleri ayrı, kendini ciddiye almayan ama izleyen herkesin alması gereken analizleri ayrı güzel. Ve kanımızca Wood Allen filmografisinin değeri en az bilinen başyapıtlarından.

6. Broadway Danny Rose
Broadway efsanesi olmuş Danny Rose’un hikayesini başka başka isimlerden dinleriz/izleriz. Onunla çalışan aktörler Danny’i anlattıkça o yakından tandığımız Woody Allen karakteri belirmeye başlar. Yalnız, telaşlı, başarısız… Çoğu Allen karakteri gibi Danny de başarısızlığın timsalidir. Bütün başarılı müşterileri Danny’i terk etmiştir. Hikayenin seyrini değiştiren ise Tina olur. Hem melankolik hem de fazlasıyla komik olan ‘Broadway Danny Rose’ Allen’ın en sevilen başyapıtlarından.

5. Husbands And Wifes
Woody Allen gençliğinde bile yaşlı bir adamı andırıyordu gerçi ama onun ortayaşlılığa adım attığını kabullendiği ilk filmlerden biri Husbands and Wives’dır. Her zamanki acımasız üslubuyla kendisiyle dalga geçtiği film en sevdiği mevzuyu, kadın erkek ilişkilerini ele alır.

4. Match Point
New York tutkunu Woody Allen tamamını Londra çektiği Match Point’i bitirdiğinde herhalde çok az kişi usta sinemacının İngiliz toplumunu böylesine derinden kavrayabileceğini tahmin etmiştir. İngiltere sınıf sisteminin yaratıldığı ve hala acımasızca uygulandığı yer nihayetinde ve Match Point de Marksist bir aşk filmi. Karanlık, tutkulu, komik, acıklı ve belki de Woody Alen’ın en gerilimli filmi.

3. Hannah and her sisters
Kadınlar, erkekler… Gerisi gelir zaten! Bildiğimiz ve sevdiğimiz Woody Allen motifleri bu kez üç kızkardeşin etrafında örülüyor. Buram buram Bergman ve Cehov kokan film kusursuz senaryosu ve görüntü yönetimiyle – özellikle o sonbahar kareleri - kaç defa izlenirse izlensin doyulmayan cinsten. Oyunculuların da şık bir şekilde paslaştığı ‘Hannah and Her Sisters’ varoluşa, dine, aileye ve elbette kadın-erkek ilişkisine dair çok şey söylüyor.

2. Manhattan
Adından afişine kadar Woody Allen’la ilgili ne varsa özetliyor ‘Manhattan’. Woody Allen dendiği zaman akla ilk gelen filmi büyük olasılıkla. 41 yaşındaki Iscaac’ın kadınlar arasındaki dünyası Allen’ın alemati farikası olan nevrotik halleriyle dolup taşıyor. 17 yaşındaki sevgilisi, eski karısı ve en iyi arkadaşının metresi arasında Isaac, entelektüel geveziliğin kitabını yazıyor adeta. Kendisi en kötü filmi olarak nitelese de ‘Manhattan’ Woody Allen’cılar için kesinlikle filmografisinin en iyilerden. En romantik New York olması da çabası.

1. Annie Hall
Woody Allen’ın 40 küsur filmlik kariyerinin merkezinde Annie Hall yer alır. Annie Hall sadece Woody Allen tarzı sinemanın tüm unsurlarını bünyesinde barındırdığı için değil; Hollywood’u devrimci bir şekilde değiştirdiği için önemlidir. Annie Hall ve Woody Allen sayesinde Hollywood’un ( ve dolaylı olarak izleyicinin ) aşka, kadına, ilişkilere ve mizaha bakışı geri dönülmez biçimde değişmiştir. Şöyle söyleyelim, bu film olmadan ne Seinfeld olurdu, ne de When Harry Met Sally. Etkisi zamanının ve muhtemelen zamanımızın ötesindedir.

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder