en başarılı 35 sinema kötüsü

Madde Bağımlısı adlı site bir istek üzerine sinemanın en kötü karakterlerini seçmiş. Öncelikle belirtilmelidir ki sıralama yine bir kişinin(deniztan) film zevkine göre düzenlenmiştir; göreceli bir kavram.
Bu yüzden listede olması gerektiğini düşündüğüm bazı karakterleri vermek istiyorum. Bunlar arasında El Labirento del Fauno’dan filmin küçük kızına etmediğini bırakmadığı Capital Vidal, Harry Potter serisinin en kötüsü Voldemort akıllara ilk gelenlerden ve zamanında lahana bebek satışını neredeyse yarı yarıya düşürmüş Chucky karekteri sayılabilir. Bunun yanında daha bir sürü karakter var, bunlar ilk akla gelenlerden.
İşte o 35 bahsi geçen en kötü karakter, film adları ve bizden bazılarına biraz açıklama:


35. T-1000 / Terminator 2
34. Agent Smith / Matrix
33. Annie Wilkes / Misery
S. King’in romanından uyarlama olan filmdeki psikopat kadının sırf hayal etmediği gibi hikaye sonu yazmayan yazarı kaçırıp, kaçmaması ve beklediği gibi bir son yazması için yazarın bacaklarını kırmazı hiçbir zaman akıllardan çıkmayacak derecede.
32. Patrick Bateman / American Psycho
31. Alex Forrest / Fatal Attraction
30. The Wicked Witch of the West / Wizard Of Oz
29. Henry Evans / The Good Son
28. Keyser Soze / Usual Suspects
Film tarihinde sonu en beklenmedik şekilde biten filmlerin başlarında gelen Olağan Şüpheliler’deki meçhul, bilinmedik ve hep soru işareti olarak karakter, kötülüğün ve şiddetin kurucularından.
27. Mickey ve Mallory / Natural Born Killers
Tarihin en havalı sinema ikilisi, şiddetin aslında bir suç değil, suça karşı oluşturulmuş savunma mekanizması olduğunu düşündürürler insana, hem şiddet neden kötü bir olgu olsun ki?
26. Nurse Rathced / One Flew over the Cuckoo’s Nest
Kendisi sinema tarihinin en kötü kadın karakterlerinin başında gelir. Yaptığı görevi midir yoksa sırf insanı sinir olsun diye mi bu kadar işkence çektirir o bir şüphe, bilinmezliktir lakin bu listede daha başları hak ettiği kaçınılmaz bir gerçek.
25. Mrs. Lovett / Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Söz konusu Helena Bonham Carter olunca aklımız hemen Fight Club’taki Marla karakterine kayar. O kötü olamaz, o muhteşemdir. O hep beynimizdeki tümörün adıdır.
24. Phyllis Dietrichson / Double Indemnity
23. Frank Brooth / Blue Velvet
David Lynch’in kadife takıntısı olan sapkın karakteri, karizma olmasına karizmadır da, kötü kötüdür, cezasını her zaman çeker. Bu da bir savdır sonuçta.
22. Bill the Butcher / Gangs of New York
21. Norman Bates / Psycho
Sinema tarihinin en önemli duşta çığlık sahnesinin nedeni olan karakter, çift kişiliğiyle seyirciyi adeta büyüler. Yine diyebiliriz ki madem kötülükten bahsediyoruz, bu karakter de ilk 10u hak edenlerdendir.
20. Samara / Ring
Kötülüğe yaşamı tarafından itilmiş bir tür intikam savaşçısı. O hep ıslaktır, televizyonun içinden çıkar ve onunla randevu için son 7 günün kalmıştır.
19. Jack Torrance / Shining
Rahatsız filmlerin usta yönetmeni Kubrick’ten bir diğer film ve onun bunalımlı karakteri. İnsanın gözü dönünce ne eşini ne de çocuğunu benimseyeceğini apaçık gözler önüne sunar.
18. Hannibal Lecter / Silence of the Lambs
17. Darth Vader / Star Wars
16. Sauron / The Lord of the Rings
15. Micheal Myers / Halloween
14. Joker / The Dark Knight
Heath Ledger’ın öldükten sonra Oscar kazandığı karakteri kim unutabilir ki? Why so serious?
13. freddy Krueger / A Nightmare on Elm Street
Bazı kötülere acınmaz, ister yanmış olsalar bile. O küçük çocukların sırtlarındaki dört çizikte var eder kendini.
12. Amon Goeth / Schindler’s List
11. Jason Voorhees / Friday the 13th
10. Chad / In the Company of Men
  9. Marquise Isabelle de Merteuil / Dangerous Liasions
  8. Tommy de Vito / Goodfellas
  7. Max Cady / Cape Fear
  6. Anton Chigurh / No Country for Old Men
Saç stiliyle bile iç dünyasını seyirciye yansıtan bir karakter karşımızda. Garip pompalı silahıyla hiç acımadan önüne geleni beyninden mimleyen bir birey. Ve mantık çerçevesine oturttuğu sorularla cevapları verirken hiçbir kabahat bulamadığımız sinemanın sevilenlerinden.
  5. John Doe / Se7en
  4. Jigsaw / Saw
Kötülüğü biraz tartışılır karakter. Sonuçta tüm kötüler için hazırlanmış bir oyunun içinde seçme hakkını yine oyuncularına veren bir dahi. Onun kadar zeki olamamalarının sebebi onun kötü olduğunu vurgulamaz neticede.
  3. Damien Thorn / Omen
  2. Paul ve Peter / Funny Games
Her filminde şiddeti işleyip aslında bu bizim iç dünyamız, biz ondan kaçamayız gibi gösteren, bazen de sorduğu sorularla başımızı ağrıtıp hiç efekt yokken bile gerilmemizi sağlayan efsanevi yönetmen Michael Haneke’den psikopatlığın sınırlarını ölçen iki karakter. Üstelik beyazlar içinde.
  1. Alex deLarge / A Clockwork Orange
Ve bir başka Kubrick filmi daha. Elinde süt bardağı, bir gözü rimelli bir başka karakter. Kendisini en rahatsız edici ve sinir bozucu filmler listesinde de gördüğümüz A Clockwork Orange için bu başarı kaçınılmaz.


Dipnot: Sadece sıralamadaki isimler kaynaktan alıntılanmıştır.

paylaş:

4 yorum:

  1. bir kötü adam da benden o vakit exdrummer diorum

    YanıtlaSil
  2. ben de sana yok artık diyorum, neresi kötüydü be onun :)

    YanıtlaSil
  3. 1 numaram seven-john doe olurdu.

    YanıtlaSil
  4. norman stansfield unutulmuş sanırsam.

    YanıtlaSil