trick 'r treat (2007)


Yönetmen: Michael Dougherty
Senaryo: Michael Dougherty
Oyuncular: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker
Tür: Korku | Komedi | Gerilim
Yıl: 2007
Süre: 82 dak.
Ülke: A.B.D.
Dil: İngilizce
IMDb puanı: 7.0/10

Ülkemizde Cadılar Bayramı Katliamı olarak gösterime girmiş Amerikan korku filmi. Aslında izlenildiğinde çok da korkutmadığı anlaşılıyor. Filmin güzel yani farklı hikâyeleri birbirine bağlama özelliği. Aynı gecede geçen dört farklı olay ve bunların bağlanma şekilleri başarılı.
Olay cadılar bayramı gecesi, cadılar bayramı kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir kasabada geçer. Öyle ki balkabakları içinde yanan mumların onları kötülükten koruduğuna inanırlar ve eğer mum sönerse kötülükle yüz yüze gelebileceklerini sanırlar. İlk sahnelerde cadılar bayramından biraz usanmış gibi görülen bir bayan mumlardan birini söndürür ve sevgilisi tarafından uyarılır. Bahçedeki beyaz çarşafları toplarken de öldürülür. Onu öldüren ise filmin sonlarına doğru yüzü görülen muhtemelen bir yaratıktır. Nereden geldiği ise belli değildir. Kafası çuvalla örtülü beş yaşında bir çocuğun uzunluğunda boyu ve turuncu kostümüyle aslında sevimli bile sayılır. Cinayet silahı olarak kullandığı nesne de yalama şekeridir.
Bu şekilde film başlamış olur. Filmdeki bağlantılı dört olayın biri ise aslında seri katil olan bir adamdır. Çocuğu camdan çıkıp sürekli iş halindeyken onu rahatsız eder. Kendi çocuğunu öldüreceği zannedilir lakin onun planları çok farklıdır; aynı kendisi gibi bir katil yetiştirmek. Öldürdüğü başka bir çocuğu diğerlerinin yanına gömmeye çalışırken neredeyse komşusuna yakalanacaktır.
Evlerin önünden balkabaklarını toplayan bir grup çocuk ise topladıkları balkabaklarını yıllar önce esrarengiz bir şekilde ölen sorunlu kolej öğrencilerinin anısına kazanın gerçekleştiği uçuruma götürüler. Bu esnada kurt ulumaları duyarlar. Anlattıkları olay her ne kadar gerçek olsa da aslında istedikleri diğer kız çocuğuna eşek şakası yapmaktır. Fakat istedikleri pek yolunda gitmez. Zamanında ailelerin kendi sorunlu çocuklarından utanıp, servis şoförüne rüşvetle rol icabı bir kaza geçirmesini sağlayarak öldürtmek istediği çocuklar, gölün içinden çıkarlar. Olayda şoför de servis arabasının içinde çocuklarla beraber göle uçmuş fakat kurtulmuştur.
Cadılar bayramı için kostüm alan genç kızlar ise parti için kendilerine parter seçme derdindedirler. İçlerinden biri bakiredir. İlişkiye girmek için bu geceyi seçmiştir fakat ortalıkta ona göre biri yoktur. Diğerleri partinin olduğu yere giderler. Bakire genç ortalıkta gezindiği esnada bir vampir ya da vampir genç bir kızın kanını içmekle meşguldür. Kızın işini bitirdikten sonra bakire kızı gözüne kestirir ve onunla beraber partinin gerçekleştiği yere gider. Partiye vardıklarında dişlerini çıkarır fakat işler hiç de onun istediği gibi gerçekleşmez. Tüm kızlar “derin” bir şekilde soyunurlar. Aslında onlar kurt kadındırlar.
Seri katili iş üstündeyken neredeyse yakalayacak olan komşu ise eşek şakası yaparken canlarından olan çocukların anlattığı hikâyedeki otobüs şoförüdür. İlk sahnede çarşafları toplayan kadını yalama şekeriyle öldüren küçük yaratık aslında ilk önce bu adamın evine gider. Büyük bir mücadele yaşanır, adam derin yaralar alır fakat yediği çikolatalardan biri tam da kalbine yalama şekeri ineceği esnada silahın ucuna takılır ve böylece yaratık tarafından adam affedilir. Onun evinden çıkan yaratık cadılar bayramı kurallarını ihlal eden, bahçesindeki çarşafları toplayan kadına doğru yol alır.
Son olarak da her şeyden kurtulduğunu zanneden adamın kapısı çalındığında karşısında yıllar önce ölümlerine sebep olduğu çocukların hortlaklarıyla karşı karşıya gelir.
Garip kurgusuyla güldürmeyi de başaran hoş bir film. Cadılar bayramı içerinde anlatılan hikayelerin tümünü aynı senaryoda gösteriyor bizlere. Korku ya da gerilim açısından pek bir sahne içermiyor fakat eğlenmek için iyi bir tercih.


paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder