chronicle (2012)


Yönetmen: Josh Trank
Senaryo: Max Landis
Oyuncular: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan
Tür: Dram | Bilim-Kurgu | Gerilim
Yıl: 2012
Süre: 84 dk.
Ülke: ABD, Güney Afrika
Dil: İngilizce

Birileri tarafından kameraya kaydedilip gerçek olaylar süsü verilmiş filmler –ki bunlara İngilizcede found footage deniyormuş, örnek olarak da The Blair Witch Project verilebilir- son zamanlarda getirilerinin fazlalığından olsa gerek rağbet görüyor. Özellikle bu durum Blair Cadısı’nın başarısından beri alıştığımız bir şey haline geldi. Bu üslubun zombi filmlerinden tutun da şehri yerle bir eden canavar filmlerine kadar birçok farklı türde kullanıldığını gördük. İşte Chronicle da bu tarzda çekilmiş bir süper güçler kazanan insanların öyküsü.
Üç gencimiz bir gece yerin altında tuhaf mı tuhaf bir nesne keşfediyorlar ve bu nesneye yakşamları sonucu telekinetik güçlere sahip oluyorlar. Tahmin edersiniz ki bu gençlerimizden en az biri okuduğu lise/kolejde pek de tutulmayan ya da diğer diğer deyişle kendi içinde sorunları olup dış dünyayla pek de bağlantısı olmayan biri, vakanın gerçekleştiği gece ise yine ergen tayfa parti düzenliyordur ve bunu sırf heyecan olsun diye ya mezarlıkta ya da ormanın içinde düzenliyordur vs.

Gençlerimiz kazandığı güçlerle artık cisimleri hareket ettirebilir hale geliyorlar ve bir süre sonra fark ediyorlar ki kendilerini de hareket ettirip uçma yetisi kazanabiliyorlar. İlk aşamada bu güçleri gelen geçene sataşmak, eşek şakası yapmak için kullansalar da başlarına gelen bazı olaylar sonucunda kendilerine birkaç kural koymayı şart koşuyorlar. Ne var ki durumu kendi kamerasından izlediğimiz sorunlu ergenimiz Andrew giderek kontrolden çıkıyor. Tabii bunda ailesinin de katkısı söz konusu.
Film, ergen bünyeler süper güce sahip olsa ne yaparlar sorusunu gerçekçi bir dille anlattığı için benzer yapımlara göre farklı bir yere kondurulabilir. Neticede kimse süper kahramanı oynamıyor. Diğer taraftan izlerken takındıkları hareketlere sinir olarak da bunu bilerek mi yaptılar sorusuna yanıt arayarak kafa patlatmış oluyorsunuz.
İzlemezseniz bir şey kaybetmeyeceğiniz, izlerseniz de vaktinizi çalmayacak kıvamda bir film.
paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder