take shelter (2011)


Yönetmen: Jeff Nichols
Senaryo: Jeff Nichols
Oyuncular: Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham
Tür: Dram | Gerilim
Yıl: 2011
Süre: 120 dakika
Ülke: ABD
Dil: İngilizce

Başarılı bir psikolojik gerilim filmi olan Take Shelter, Curtis adındaki inşaat işçisinin yaklaşan fırtınayla başlayan yağmurun altında beklemesiyle başlıyor. Gökten düşen çamurlu su damlalarının gelecekte yaşanabilecek kıyametin habercisi olduğunu düşünen Curtis’in bundan sonra yaşayacakları ise ardı arkası kesilmeyen kabuslar ve bu kabuslardan ötürü bünyesinde oluşan paranoyaklık ve ailesi ile arasındaki ilişkinin girerek bozulması.
Kermeslerde elişi satarak, perde dikerek eve katkı sağlayan karısı ve duyma engelli küçük kızı ile birlikte yaşayan Curtis aslında iyi bir baba ve aile ferdi. Gece gördüğü rüyalar ise tam anlamıyla yaklaşan korku kapanı ve bunun önlemini almak için uğraşıyor. Bizim görebildiğimiz ilk rüyada başlayan fırtına ve oluşan hortumları izlerken çılgına dönen Red isimli köpeklerinin ipi koparıp Curtis’in kolunu ısırmasıyla uyanıp tüm gün kolunda ağrı ile dolaşan Curtis, bir süre sonra evde yaşamasına izin verdiği köpeğini bahçedeki kulübesine kapatır ve kulübenin etrafını tel örgüyle çevreler.
Yaşadığı ve gördüklerini henüz ailesine anlatmayan Curtis en başta fazla abartıyor gibi görünse de bundan sonra yapacaklarının yanında köpeğin kulübesini tel örgüyle çevrelemek hiçbir şey gibi kalacaktır.

Bir yandan maddi zorluklar, diğer taraftan çocuklarının tedavisi için gereken çaba, üzerine gelen kabuslar Curtis’in yaşamını tümüyle alt üst ederken, uyku esnasında gelişen krizler oluşabilecek son noktaya gelinmesine neden oluyor. Psikolojik tedavi görmek zorunda kalan Curtis halen karısına durumu tam olarak açılamasa da gittiği danışman durumun özünde annesinin otuzlu yaşlarda şizofren vakasıyla karşı karşıya gelmesine bağlasa da o tam da bunu görmez ve kütüphaneden aldığı kitaplarla kendi durumunu araştırmaya koyulup iyiden iyiye paranoyaklaşmaya başlar. Rüyalarında gördüğü kasırganın giderek yaklaştığı fikrine kendisini kaptıran Curtis çalıştığı yerden vinç, dozer gibi aletleri alıp arkadaşının yardımıyla evinin bahçesine sığınak yapmaya karar verir. Sonrasında yaşananlar ise aileyi tümüyle mahveder. İşine gösteremediği ilgi ve izinsiz eşyaların kullanması gerekçesiyle işinden uzaklaştırılan Curtis, sağlık sigortasının iptaliyle kızının tedavi masraflarının kesilmesiyle içten içe çöker. Esas bundan sonra başlayan gerginlik ise izleyiciyi tümüyle ekran başında meraklı gözlerle izlemeye zorlar.
Yılının en iyi mahsullerinden biri olan film, ayrıca eleştirmenler tarafından da başarılı notlar almış ve katıldığı festivallerden ödüller de kazanmış.
Fragmanı buradan izleyebilirsiniz.
paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder