self medicated (2005)


Yönetmen: Monty Lapica
Senaryo: Monty Lapica
Oyuncular: Monty Lapica, Diane Venora, Michael Bowen
Tür: Biyografi | Dram
Yıl: 2005
Süre: 107 dak.
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
Ödül: 25 ödül, 1 adaylık
IMDb Puanı: 6.5/10
Metascore: 51/100

Babasının ölümüyle hayatı başka diyarlara sürüklenmeye başlayan 17 yaşındaki Andrew, annesiyle birlikte yaşayan, zeki bir çocuktur. Bir dönem karnesinde A’lar ile ailesini sevindirmiştir bile. Lakin babasının ölümü onu bunalıma sokmuş ve babasının ölümünü kabullenmeyen genç için hayat ot, içki, uyuşturucunun verdiği hazdan fazlası değildir.
Kocasının ölümüyle kullandığı depresyon haplarının haddi hesabı olmayan anne karakteri ise aslıda çocuğundan çok da farksız değildir. Aralarındaki tek fark, anne karakteri kullandığı hapları legal yollarla, yeşil reçete ile alırken çocuk ise illegal yolları tercih eder. Her geçen gün hayatları daha da kötüye giden aile, her deneme de aralarındaki bağın daha da zayıfladığını görür. 


Birbirlerine bağırmaktan başka bir iş yapmaz olurlar. Ölen babanın külleri ise odanın bir köşesini süsler. Aslında son istek olan tepeden rüzgâra savrulma Andrew’ün ölümü kabullenmesi ve kendisini hazır hissetmemesiyle hep ileri tarihlere ertelenir.
Çocuğunun durumunun ciddiyetini fark eden anne durumu sağlık kuruluşlarına başvurmada bulur. Aynada kendi aksini göremeyen anne çocuğunun bakım evi tarzı bir iyileştirme merkezine gönderilmesini ister. 17 yaşında olduğundan dolayı hiçbir söz hakkı bulunmayan Andrew ise bir gece yarısı uykusundan uyandırılarak götürüldüğü yerin ne için olduğunu anlamaya çalışır.
Bir grup insanın tedavi gördüğü şehrin dışında bir yerdir burası. Rehabilitasyon ve bir sürü değişik yöntemle günlük alışkanlıklarının yeniden kazanılması, nerede nasıl davranılması gerektiği, uyuşturucu ya da buna benzer kötü alışkanlıklardan uzaklaşılması, kötü sözcüklerin kullanımının azaltılması gibi eğitimler verir. Normal bir birey yetiştirmek için imkânları doğrultusunda sorunlu kişilere yardımcı olmaya çalışırlar.
Uyuşturucu, seks bağımlıları gibi kişilerin yanında, sosyal kimliklerini koruyamayan kişiler de mevcuttur bu yerde. Her kötü söz söylendiğinde kompozisyon cezası gibi yöntemleri de barındırır bu yer. Gel gelelim asi bir kimliğe sahip Andrew için bu yer insanı daha çok delirtmekten başka bir işe yaramamaktadır. Kaçma/kurtulma planlarına daha ilk günden başlayan Andrew aldığı cezalar sonucunda çıldırma noktasına gelir ve yangın çıkarma girişimiyle birkaç hastayı da yanına alarak kaçmayı başarır. Ne yazık ki diğerlerinin hepsi yakalanır. Bundan sonrasında ise bir dram takip eder.
Aile bağlarının ve anne-oğul ilişkisinin derinlemesine işlendiği film katıldığı festivallerden de eli boş dönmemiş. Toplamda 25 ödül sahibi film gerçek bir hikâyeden uyarlama oluşuyla da derinliğini daha da koruyor. IMDb’de 500 civarı kullanıcının oylamasıyla aslında çok da bilinen bir film olmadığı açık. Bu kişilerin film için biçtiği değer ise 6.5/10.
Film için bir ayrıntı Monty Lapica bu filmi yazıp, yönetip, başrolünde oynadığında 24 yaşındaymış.
İyi film, izleyin!

paylaş:

0 YORUM:

Yorum Gönder